18.03.2013

Outsourcing Experts dynamicznie wchodzi na rynek e-commerce

Outsourcing Experts – holding skupiający spółki oferujące usługi z zakresu business process outsourcing – poszerza strukturę grupy o firmę Divante, dostawcę innowacyjnych rozwiązań dla e-biznesu. Dzięki pozyskaniu kolejnych kompetencji Grupa OEX zaoferuje klientom najszerszy na rynku wachlarz usług z obszaru outsourcingu sprzedaży.

Na mocy podpisanej na początku marca umowy Outsourcing Experts objął większościowy pakiet udziałów w spółce Divante. Fuzja pozwoliła stworzyć unikalną w Polsce ofertę outsourcingu sprzedaży i procesów marketingowych, ze względu na jej zakres i kompleksowość. Po raz pierwszy w kraju jeden dostawca oferuje tak szeroką paletę działań zarówno w kanałach tradycyjnych, jak i w internecie.

Divante to jeden z liderów dynamicznie rozwijającego się rynku e-commerce oraz e-marketingu. Dzięki połączeniu kompetencji spółki z doświadczeniem wchodzącej w skład Grupy OEX firmy Cursor, klienci będą mieli dostęp do rozwiązań end-to-end dla obszaru sprzedaży internetowej. Obejmują one projekt, wdrożenie, promocję oraz obsługę logistyczną i administracyjną e-sklepów, niezależnie od ich wielkości i branży.

Dodatkowo usługobiorcy zyskują możliwość rozszerzenia zakresu współpracy o usługi z obszaru:

• zarządzania dokumentami oraz back-office (ArchiDoc),
  • call i contact center, m.in. telefonicznej obsługi klienta i sprzedaży przez telefon (Voice Contact Center),
  • produkcji elementów identyfikacji wizualnej i reklamy outdoorowej (Galposter).

Rozbudowa kompetencji Outsourcing Experts jest jednym z kluczowych punktów realizowanej przez nas strategii. Celem tych działań jest zaoferowanie klientom jak najbardziej kompleksowych i komplementarnych względem siebie usług outsourcingowych – powiedział Artur Wojtaszek, wiceprezes zarządu Outsourcing Experts SA i prezes zarządu Cursor SA, odpowiedzialny za transakcję. – Zespół Divante to specjaliści z ogromną wiedzą i licznymi sukcesami na dynamicznie rozwijającym się rynku e-commerce. Usługi tej spółki idealnie wpisują się w obraz rozwoju naszej oferty – dodaje.

Divante posiada unikalne kompetencje na rynku biznesu internetowego. Nie tylko dostarcza rozwiązania technologiczne z zakresu e-commerce, ale również prowadzi badania mające na celu optymalizację platform sprzedażowych. Aktywnie działa także na rzecz edukacji rynku.
Do grona klientów spółki należą m.in. Intersport, Praktiker, TUI, ENERGA.

Połączenie zasobów Outsourcing Experts i Divante to nowa jakość na polskim rynku usług biznesowych. Umożliwia nam dotarcie do nowych grup klientów oraz zaoferowanie szerszego wachlarza usług dotychczasowym partnerom. Transakcja z Grupą OEX ma charakter inwestycyjny. Pozyskane środki w znacznej części zostaną przeznaczone na rozwój firmy. Spółką Divante będą kierować dotychczasowi managerowie i zarząd, co gwarantuje stabilność współpracy z naszymi klientami – powiedział Tomasz Karwatka, prezes zarządu Divante Sp. z o.o.

W ramach synergii kompetencji Divante i Cursor obecnie realizowane są projekty dla dwóch klientów z sektora FMCG i energetycznego, a kolejne wdrożenie jest w trakcie przygotowania.

Outsourcing Experts to jeden z największych podmiotów na rynku outsourcingu w Polsce, który powstał w maju 2011 roku z połączenia spółek grupy kapitałowej ArchiDoc (ArchiDoc i Call One) ze spółkami należącymi do Funduszu Neo Investments (Cursor, Galposter, Voice Contact Center). Po włączeniu w struktury Grupy OEX spółki Divante w jej skład wchodzi 5 firm, będących liderami na obsługiwanych rynkach.

Do najważniejszych klientów biznesowych Grupy należą m.in.: Telekomunikacja Polska, Netia, Getin Noble Bank, Bank Millennium, ING Bank Śląski, Grupa PZU, Allianz, Aviva, Vattenfall, RWE, Tauron Polska Energia, Mars Polska, Johnson & Johnson, Kompania Piwowarska, Carrefour, Unilever.